Symbaloo zet favoriete linkjes van gebruikers om in een persoonlijke startpagina. Ooit bedoeld als openingsscherm voor browsers, nu vooral voor in de klas. Met een nieuw platform kunnen docenten zelfs online content tot een eigen lesprogramma bundelen, aldus CMO Sander Vessies.
Wie een Symbaloo-pagina op zijn uiterlijk beoordeelt, lijkt tien jaar terug in de tijd te kijken. Net als in 2007 toont deze nog steeds een raster van gekleurde blokjes die linken naar andere sites. Destijds een goed alternatief voor de lange favorietenlijst, maar browsers tonen nu toch zelf al de meest bekeken sites? “We zijn inmiddels heel wat meer dan dat”, reageert Vessies. “Gebruikers embedden externe content, delen pagina’s, maken groepsblokjes of stellen een wallpaper in. Ze zien het als hun thuis op internet.”
De tool blijkt vandaag de dag met name populair onder ouderen en docenten. “Na een jaar verzamelde al bijna een derde van de gebruikers onderwijslinkjes. Dat zette de scholen bij ons op de kaart. Leraren tonen tegenwoordig met hun pagina de belangrijkste lesstof op het digitale schoolbord in de klas. Acht van de tien miljoen gebruikers komen dan ook uit die hoek, zeventig procent daarvan uit de Verenigde Staten.”
Squla
Met Symbaloo Edu bracht het bedrijf in 2009 een betaalde variant op de markt. De school verzamelt daarbij alle belangrijke documenten, presentaties en digitale lesstof. Een docent vult dit vervolgens op zijn eigen pagina aan met links en ‘webmixes’ – sitelinks die door andere leraren zijn gebundeld en aansluiten op specifieke lesstof.
Op de markt van online educatie komt Vessies tegenwoordig bekende bedrijven tegen, zoals Squla. Die proberen met digitale platformen en nieuwe lesvormen het onderwijs te moderniseren. “Daarmee willen we niet concurreren”, stelt Vessies, “want content zullen we nooit maken. Daarvan is er al meer dan genoeg. We zijn eerder een marktplaats voor lessen.”
In lijn daarmee lanceerde Symbaloo afgelopen jaar een speciaal aanvullend platform waarmee docenten lesplannen kunnen samenstellen. Waarin betaalde en open content in diverse vormen zijn te combineren. In feite wordt daarmee een route door allerlei YouTube-video’s en artikelen uitgedacht. “Het internet biedt veel digitale lesstof, maar die is erg versnipperd. Vooral in de VS staat het gebruik van open bronnen als aanvulling op officiële lesstof hoog op de onderwijsagenda. Scholen hebben echter moeite daarop in te spelen.”
Schaalgrootte
De leerlingstatistieken die uit zo’n samengesteld lesplan voortkomen, geven inzicht in iemands voortgang. De volgende stap – die binnen twee jaar mogelijk moet zijn – is om daar met analytics en machine learning verder op in te spelen en digitale lesstof samen te brengen. “Een zelflerend systeem maakt dan lespakketten die zijn afgestemd op persoonlijke behoeften. En brengt ons dichter bij de heilige graal in onderwijsland: gepersonaliseerd leren. Binnen vijf tot tien jaar landt machine learning en kan de boekenmarkt echt zijn biezen pakken.”
Symbaloo richt zich wat betreft groeistrategie – in tegenstelling tot branchegenoten – niet op de leerling. “We beginnen bovenin. Want uitzoeken wat leerlingen willen, kost veel meer tijd. Word je dé favoriete tool van docenten, dan verzamelen ze goede content en zorgen ze ervoor dat scholen of hele districten op grotere schaal met je gaan samenwerken.” Zo heeft het bedrijf recentelijk nog contracten afgesloten met de Amerikaanse en Spaanse overheid.
Sinds september mogen tweeduizend docenten in Spanje zelfs gratis met de Edu-versie werken. “Ze zijn getraind in het gebruik ervan, zodat ze een voorbeeldfunctie hebben. En een deel van onze support richting collega’s op zich kunnen nemen”, aldus Vessies. “De bedoeling is dat we zo nog meer content verzamelen. En de stap naar andere Spaans- en Engelstalige landen voor ons kleiner wordt.”
* Dit artikel verscheen eerder in het februarinummer van Emerce magazine (#155).
Foto: Frank Ruiter (in opdracht van Emerce)
Het bericht CMO Symbaloo: ‘Gepersonaliseerd leren is ons doel’ verscheen eerst op Yoshi Tuk.